În general, în ultima vreme, fotbalul românesc are parte de campioane cu jucători care aleargă 90 de minute în stil de sprinteri, organizare dusă la extrem și urcatul adversarilor pe garduri. Clișeul cu „fotbaliștii români sunt tehnici” începe să nu mai fie de actualitate, iar Roni Levi exact asta pare că vrea să schimbe la Steaua.
În general, pare mai taciturn decât Pițurcă. Râde rar, nu prea glumește, doar stă atent la execuțiile fotbaliștilor săi. Iar atenția lui distributivă e de agent Mossad, la ultimul antrenament pedepsindu-l pe Toșca cu câteva flotări după ce a văzut cu coada ochiului o gafă, deși era cu spatele la grupa în care se pregătea juniorul. Se plimbă tot timpul printre ei, le aruncă din când în când câte un „bravo” și îi ceartă doar din priviri. Să nu credeți însă că e vreun satrap! Momentan, doar dorește să-i cunoască la perfecție și să le știe fiecare parametru, mai ales tehnic. Jucătorii îl apreciază tocmai pentru că nu se plictisesc la antrenamentele lui, cu jocuri tematice și diversificate, și pentru că aplică ideea pe care mulți tehnicieni o laudă doar la nivel declarativ: alergatul cu mingea la picior.
„Calmați-vă, gândiți și fiți relaxați!” Cele trei lucruri scrise mai sus sunt cuvintele pe care le repetă aproape obsedant, în limba română, jucătorilor săi. Acel celebru „dă și du-te” care a făcut carieră în fotbalul românesc în ultimii ani nu există la el. „E fotbal, gândiți!”, le spune mereu când îi vede că încearcă să scape de minge prea repede. Urăște pasa „la alibi”, pe care dorește să o desființeze și chiar pare că e pe drumul cel bun. Iar tacking-urile sunt mult mai puțin apreciate și lăudate decât o schimbare de direcție sau o pasă inteligentă. Nu există ședință de pregătire la care să nu facă un joc pe teren scurt, iar „morișca” de pase care a făcut celebră Barcelona lui Guardiola e implementată încet-încet.
Mai ales că le cere oamenilor săi un control impecabil al balonului și, de exemplu, l-a certat pe Dorinel Popa, care și-a depărtat prea mult mingea în alergare. Meme Stoica e umbra lui și cei doi se consultă din când în când la antrenamente. Se chinuie să învețe româna și îi pune pe cei din staff să-i traducă orice aude în limba noastră. Cam ăsta e portretul tehnicianului pe care fotbaliștii încep să-l îndrăgească pentru felul în care îi pune la muncă. Ceea ce nu prea există în Liga I…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER